Вплив продуктів харчування та препаратів на всмоктування фторхінолонів та тетрациклінів у ШКТ

Продукти харчування

Всмоктуванню фторхінолонів та тетрациклінів заважають метали з валентністю 2 та вище. Між ними утворюються нерозчинні комплексні сполуки, які не всмоктуються.

Під час курсу лікування потрібно дотримуватись перерви не менше 4-5 годин між прийомом фторхінолонів або тетрациклінів та вживанням будь яких молочних продуктів (окрім вершкового масла), через вміст в них кальцію.

По можливості молочні продукти на період лікування цими антибіотиками краще виключити з раціону харчування.

Ентеральні продукти харчування

Були проведені дослідження абсорбції моксифлоксацину при одночасному введенні подрібненої таблетки препарату через зонд разом з водою та разом із сумішами для ентерального харчування. Порівняно із проковтуванням цілої таблетки зниження біодоступності як з водою, так і з ентеральними сумішами, склало приблизно 9 %, Cmax знизилась на 12 %. Можливо, більший ефект дало введення безпосередньо в кишечник, оминаючи шлунок. В будь якому разі у моксифлоксацина зберігається висока абсорбція при введенні із ентеральним харчуванням, що дозволяє використовувати його таким способом без корекції дози (1). Також є дослідження, в якому показаний помірний вплив на всмоктування моксифлоксацину при його одночасному прийомі разом із йогуртом та із препаратами кальцію (2), (3). Але все таки загальні рекомендації по моксифлоксацину такі ж, як і для інших фторхінолонів.

Можливо, на абсорбцію буде впливати вживання кров’яної ковбаси, гематогену, сильно мінералізованої води із високим вмістом 2-х та більше валентних металів (не досліджувалось).

Препарати

Абсорбцію фторхінолонів та тетрациклінів зменшують — антациди та інші препарати, що містять Mg, Ca, Al. Пероральні препарати Mg, Ca, Fe, Zn, Bi та інших металів. Зверніть увагу, якщо пацієнт приймає “вітаміни” чи “добавки”, то при наявності у їх складі мікроелементів (вони всі 2-х та більше валентні) буде порушено всмоктування тетрациклінів та фторхінолонів. Вітаміни без мікроелементів не впливають на всмоктування цих препаратів.

Автор статті: Дмитро Михайленко, лікар-терапевт із більш ніж 20-річним досвідом застосування протимікробних препаратів та спеціалізацією в області інфекційних хвороб, член BSAC (The British Society for Antimicrobial Chemotherapy), ESCMID (The European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases). 

Залишити коментар